Warning: The magic method RestrictCategories::__wakeup() must have public visibility in /customers/5/2/3/indreaustsio.no/httpd.www/wp-content/plugins/restrict-categories/restrict-categories.php on line 59 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/5/2/3/indreaustsio.no/httpd.www/wp-content/plugins/restrict-categories/restrict-categories.php:59) in /customers/5/2/3/indreaustsio.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1673 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/5/2/3/indreaustsio.no/httpd.www/wp-content/plugins/restrict-categories/restrict-categories.php:59) in /customers/5/2/3/indreaustsio.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1673 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/5/2/3/indreaustsio.no/httpd.www/wp-content/plugins/restrict-categories/restrict-categories.php:59) in /customers/5/2/3/indreaustsio.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1673 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/5/2/3/indreaustsio.no/httpd.www/wp-content/plugins/restrict-categories/restrict-categories.php:59) in /customers/5/2/3/indreaustsio.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1673 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/5/2/3/indreaustsio.no/httpd.www/wp-content/plugins/restrict-categories/restrict-categories.php:59) in /customers/5/2/3/indreaustsio.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1673 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/5/2/3/indreaustsio.no/httpd.www/wp-content/plugins/restrict-categories/restrict-categories.php:59) in /customers/5/2/3/indreaustsio.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1673 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/5/2/3/indreaustsio.no/httpd.www/wp-content/plugins/restrict-categories/restrict-categories.php:59) in /customers/5/2/3/indreaustsio.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1673 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/5/2/3/indreaustsio.no/httpd.www/wp-content/plugins/restrict-categories/restrict-categories.php:59) in /customers/5/2/3/indreaustsio.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1673 {"id":782,"date":"2016-10-05T09:02:33","date_gmt":"2016-10-05T07:02:33","guid":{"rendered":"http:\/\/indreaustsio.no\/?p=782"},"modified":"2016-10-05T09:02:33","modified_gmt":"2016-10-05T07:02:33","slug":"historisk-ol-pa-borve","status":"publish","type":"post","link":"http:\/\/indreaustsio.no\/2016\/10\/05\/historisk-ol-pa-borve\/","title":{"rendered":"Historisk \u00f8l p\u00e5 B\u00f8rve"},"content":{"rendered":"

Denne veka kom den endelege velsigninga fr\u00e5 Helsedirektoratet, og karane bak Hardanger Handbryggeri kunne fyra under den aller fyrste koka med \u00f8l – godkjent for sal.<\/strong><\/p>\n

Av Johannes H. Sekse<\/p>\n

Det har nok vore brugga mykje \u00f8l p\u00e5 B\u00f8rve f\u00f8r og. Men ikkje for sal. Det skjer no.<\/p>\n

Hardanger Handbryggeri held til i leigde lokale i det tidlegare fruktlageret p\u00e5 B\u00f8rve. Berre vel hundre meter fr\u00e5 staden der den fyrste lokalavisa \u00abHardingjen\u00bb kom ut i si tid.<\/p>\n

 <\/p>\n

\"Klargjer
Klargjer den aller fyrste godkjende produksjonen.<\/figcaption><\/figure>\n

IAG sin utsende var med d\u00e5 den ferske verksemda fyrde under \u00f8lkjelane for \u00e5 laga det aller fyrste godkjende produktet sitt m\u00e5ndag denne veka. Alle fire \u2013 det vil seia Karl Magnus Andersen, Johannes Solheim, Magnus Steigedal og Petter Sexe Ulriksen, har brugga \u00f8l kvar for seg i mange \u00e5r. (Karl Magnus var ikkje med d\u00e5 me var til stades.)<\/p>\n

Fire hovudtypar<\/strong><\/p>\n

\u00a0<\/strong>Id\u00e9en om \u00e5 g\u00e5 saman og produsera \u00f8l for sal, dukka opp i februar for snart to \u00e5r sidan. Etter det har dei planlagt, pr\u00f8veprodusert og testa seg fram til eit stabilt produkt som dei kan st\u00e5 inne for. Det vil ogs\u00e5 seia eit \u00f8l som smakar – og er likt – fr\u00e5 gong til gong.<\/p>\n

Ei av utfordringane har vore \u00e5 f\u00e5 rett styrke, for \u00e5 kunna selja i butikk. Der er dei i dag, og kan snart tilby fire hovudprodukt \u2013 \u00abHaarteigen\u00bb som er eit IPA-\u00f8l, pilstypen \u00abTyst\u00bb, \u00abSp\u00f8kje tyst\u00bb (K\u00f6lsch) og \u00abBek\u00bb \u2013 som namnet skulle tilseia, eit myrkt \u00f8l av stouttypen.\u00a0I tillegg kjem dei til \u00e5 laga jole- og p\u00e5ske\u00f8l.<\/p>\n

\u00c5 spela p\u00e5 Hardangernamnet, meiner dei \u00a0har stort potensiale med tanke p\u00e5 marknadsf\u00f8ring og sal. At dei i tillegg er eit handbryggeri, b\u00f8r boga for kvalitet. Mange av prosessane vert nemleg gjort med handamakt.<\/p>\n

\"Bygg
Bygg er hovudkomponenten i dei nye produkta.<\/figcaption><\/figure>\n

Oppskrifta vil dei naturleg nok ikkje ut med, men i hovudsak brukar dei bygg.\u00a0 Ulike typar humle set smaken, saman med ein liten d\u00e6sj brakje fr\u00e5 Sekse. Ein del av utstyret har dei tilpassa sj\u00f8lve medan resten og r\u00e5varene kjem fr\u00e5 \u00abBrygging AS\u00bb i Tyssedal.<\/p>\n

Vil starta forsiktig<\/strong><\/p>\n

S\u00e5 langt vert produksjonen avgrensa av ein kjel p\u00e5 500 liter. Men dei har relativt romslege lokale, som gjev plass for utviding om utviklinga g\u00e5r rett veg. I utgangspunktet satsar dei p\u00e5 lokale butikkar og serveringsstader. I tillegg vil dei selja produkta sine gjennom Vinmonopolet, og i neste omgang vil dei s\u00f8kja om l\u00f8yve til sal over disk.<\/p>\n

Ein draum er ogs\u00e5 \u00e5 kunna tilby uteservering p\u00e5 kaien.<\/p>\n

\"Agnar
Agnar Ulriksen har laga den spesielle emballasjen.<\/figcaption><\/figure>\n

Mattilsynet har ogs\u00e5 sagt sitt og godkjent lokala og produksjonen, og no kom det alts\u00e5 endeleg godkjenning fr\u00e5 Helsedirektoratet. Det gjev l\u00f8yve til \u00e5 tilverka alkoholhaldig drikk inntil 22 prosent.<\/p>\n

\"Flasketre.
Flasketre. Flasker klare for den fyrste godkjende produksjonen, som snart kjem ut i ein butikk n\u00e6r deg, som det gjerne heiter.<\/figcaption><\/figure>\n

\u00d8let er tappa p\u00e5 glasflasker, pryda med eigenproduserte etiketter. Det kan kj\u00f8past flaskevis eller som sekspakning i ein spesialprodusert tre-emballasje, som Agnar Ulriksen lagar. Dei som ynskjer det f\u00e5r att flaskepant om dei leverer tomflaskene inn p\u00e5 sj\u00f8lve bryggeriet.<\/p>\n

Det rykande ferske l\u00f8yvet opnar ogs\u00e5 for produksjon av sider. Men det f\u00e5r heller koma seinare. No konsentrerer dei seg om dei fire hovudtypane og dei to sesongbaserte til jol og p\u00e5ske.<\/p>\n

\"Resten
Resten av pr\u00f8veproduksjonen st\u00e5r klar for dei som eventuelt vil ha ein smakspr\u00f8ve f\u00f8r kj\u00f8p.<\/figcaption><\/figure>\n

\u00abJole\u00f8let og \u00abTyst\u00bb skal vera i butikk f\u00f8r jol!\u00bb sl\u00e5r dei fast, f\u00f8r dei byrjar \u00e5 meska. Ein lang kveld st\u00e5r framfor dei.<\/p>\n

Namnekonkurranse<\/strong><\/span><\/p>\n

For \u00e5 finna eit treffande namn p\u00e5 jole\u00f8let, ynskjer dei hjelp fr\u00e5 lesarane. Alle som kjem med forslag p\u00e5 namn innan 31. oktober, vert med i konkurransen om ein fin premie. Namnet b\u00f8r vera kort og treffande!<\/span><\/p>\n

 <\/p>\n